Seminārs par iunvestīcijām un kompensācijām

30.10.2016

abavas_senleja.jpgSeminārs īpaši aizsargājamo dabas teritoriju zemju īpašniekiem un iedzīvotājiem no cikla “Dabas parks – prieks vai bieds” – Saruna par naudu

Uz jautājumiem par platību maksājumiem, investīcijām un kompensācijām atbildēs Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta pārstāvji. 4.novembrī  pl.11.00 viesnīcā “Kandava”, Sabiles ielā 3, Kandavā.

Dalība bez maksas.

Informācija pa tel.28396830 – Iveta Piese

Projektu “Komunikācijas kanāls sadarbībai Abavas senlejā” finansē Latvijas vides aizsardzības fonds.

Projektu realizē biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs”.

Upju diena Abavas senlejā

26.10.2016

sabiedribas_integracijas_fonds.jpgSemināru cikla “Ejam dabā ar ekspertu” ietvaros 22. oktobrī, Kandavā, norisinājās 5. šī cikla pasākums – “Upju diena”. Semināra īpašie viesi bija saldūdeņu eksperte Linda Uzule un pētnieks Māris Olte. Galvenā semināra tēma bija upes un to ekosistēma, kā arī nozīme.

Linda Uzule ir eksperte, kas topošā Abavas senlejas Dabas aizsardzības plāna ietvaros pētīja Abavas upes tīrību, laivojot to no paša sākuma līdz ietekai Ventā. Eksperte klausītājiem bija sagatavojusi uzskatāmu prezentāciju, kuras laikā klātesošie tika iepazīstināti ar ūdens nozīmīgumu, ar to, kas vispār ir ūdens piesārņojums, tā cēloņiem, kas ne mazums gadījumos ir pārāk intensīva lauksaimniecība, kā arī prezentācijā tika runāts par piesārņojuma indikatoriem un to kā uzlabot upju stāvokli.

Lasīt visu ziņu

Ekspertu stāsts par sikspārņiem

25.10.2016

sabiedribas_integracijas_fonds.jpgProjekta “Mūsu mājas dabas parks” vēlās pēcpusdienas seminārā “Sikspārņu nakts” klausījāmies eksperta un dabas pētnieka Viestura Vintuļa stāstījumu.

Kā jau kārtīgu naktsdzīvnieku – viņu mana reti un, kā jau tumsai piederīgs, laika gaitā sikspārnis iemantojis visai mistisku auru – ticis saistīts ar vampīriem un citiem tumsas neradījumiem. Taču, kā stāsta šo vienīgo patiesi lidojošo zīdītāju pētnieks Viesturs Vintulis, vismaz starp Latvijas 16 sikspārņu sugām, nevienu asins sūcēju nesastapsiet, toties veiklus kukaiņu ķērājus gan, kas jau drīzumā, ja nav aizlaidušies, meklēs vietu, kur ziemu pārlaist.

Ķerot sikspārņu spiedzienus

Saruna par sikspārņiem, kas notika pagājušā svētdienā «Plostkrogā», bija viena no pēdējiem lekciju cikla «Dabā ar ekspertu» pasākumiem (oktobrī paredzēts vēl parunāties arī par zivīm). Pats pētnieks stāsta – šos mazos dzīvnieciņus, ar vēsturiski vēl arvien neskaidru izcelsmi, sācis pētīt gandrīz vai aiz nejaušības, jo skolas laikā vairāk ieinteresējuši tieši putni. Bet tad, divus gadus piepalīdzot sikspārņu ekspertam Gunāram Pētersonam, pierunāts darbu un pētniecību turpināt tieši šajā virzienā. “Padomāju – putnus pēta visi, bet sikspārņus – tikai viens Gunārs… Kāpēc, ne es!? Un tagad tādi esam divi,” par savu aizraušanos ar sikspārņiem, smejoties, stāsta V. Vintulis.

Lasīt visu ziņu

Abavas upe kā dabas vērtība

17.10.2016

p5030726_2_cuzu_purvs.jpgSestdien, 22.oktobrī pl.11.00 Abavas ielejas attīstības centrs aicina ikvienu interesentu un Abavas senlejas patriotu uz pasākumu “Upju diena” viesnīcā “Kandava”, Sabiles ielā 3, Kandavā.

Upju dienas īpašie viesi būs Māris Olte – dabas pētnieks un Linda Uzule – saldūdens biotopu eksperte, kas piedalījusies dabas parka “Abavas senleja” Dabas aizsardzības plāna izstrādē un iepazinusi saldūdeņus dabas parka teritorijā.

Cik tīras ir mūsu upes, purvi, strauti un avoti, kas tur dzīvo un kā draudzīgi sadzīvot – to jautāsim ekspertiem

Dalība pasākumā bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās vēlama.

Vairāk informācijas pa tel.28396830.

Projekta “Mūsu mājas dabas parks” mērķis ir sabiedrības izpratnes veidošana par Abavas senlejas ainaviskām, vēsturiskām un dabas vērtībām, kad notiek divu īpaši aizsargājamo teritoriju pārklāšanās – dabas parks Abavas senleja un kultūrvēsturiskā teritorija Abavas ieleja.

Lasīt visu ziņu

Sikspārņu nakts Abavas senlejā

28.09.2016

18.septembrī, Plostkrogā, norisinājās tikšanās ar Bioloģijas maģistru Viesturu Vintuli. Viņš sikspārņu tradīcijas pēta kopš 1991. gada. Uz šo nodarbi viņu pamudinājis pieredzējušais sikspārņu pētnieks Gunārs Pētersons. Šajā reizē atnākušajiem bija iespēja iepazīties ar sikspārņu daudzveidību, to dzīves ciklu, dzīvesveidu Latvijā, kā arī nedaudz uzzināt par to dzīvi Abavas senlejā.

Latvijā mīt 7 sikspārņu ģintis un 16 sugas, 11 no tām sastopamas arī Abavas senlejā. Sikspārņu izcelšanās ir neskaidra, tomēr senākā fosilija, kas atrasta, ir 55 miljonus gadus veca. Sikspārņi ir vienīgie zīdītāji, kas aktīvi lido. Tie var nolidot lielus attālumus. Tie apēd 1/3 no sava svara vienas nakts laikā. Sikspārņu iecienītākā maltīte Latvijā ir trīsuļodi, kas mitinās netālu no ūdenstilpnēm, tāpēc arī Abavas senleja ir sikspārņu iecienīta barošanās vieta. Visas Latvijā sastopamās sikspārņu sugas ir aizsargājamas.

Lasīt visu ziņu

Mežs dabas parkā, ko darīt?

28.09.2016

mezs_dabas_parka.jpg4.oktobrī pl.12.00 visi dabas parka “Abavas senleja” mežu īpašnieki un interesenti aicināti uz semināru “Mežu apsaimniekošana īpaši aizsargājamā dabas teritorijā”. Seminārs notiks atpūtas kompleksā “Zviedru cepure”.  Dalība bez maksas.

Seminārā Jānis Rozītis, Pasaules Dabas Fonda direktors, pastāstīs par Bioloģiskās daudzveidības aizsardzības aktualitātēm meža apsaimniekošanā un koku ciršanas modeļiem aizsargājamās teritorijās. Semināram paredzētas divas daļas – teorētiskā un praktiskā. Praktiskajā daļā dosimies dabā, lai iepazītos ar mežu apsaimniekošanas piemēriem Abavas senlejā.

Tēma par koksnes ieguvi un dabas aizsardzības pasākumiem mežu apsaimniekošanā aizsargājamās teritorijās noteikti ir aktuāla zemju īpašniekiem ne tikai dabas parkā “Abavas senleja” bet arī citās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tāpēc uz pasākumu aicināti arī citu dabas parku iedzīvotāji un visi interesenti.

Lasīt visu ziņu

Ar zinātnieku dabā jeb Kad dinozauri vēl nebija padomā

25.09.2016

sabiedribas_integracijas_fonds.jpgSestdien, 10 septembrī, Matkules pusē ar dabas draugiem tikās Latvija universitātes profesors, ģeogrāfs Ivars Strautnieks, lai pastāstītu par iežiem un upes ielejas veidošanos. Par laiku, kad dinozauri pat padomā nebija…

Kad visi interesenti pie kafejnīcas «Plostkrogs» bija sanākuši, ekspotīcija (tas no Vinnija Pūka) varēja sākties. Jāpiebilst, ka jaunākais dalībnieks, kurš (gan ar tēta palīdzību) pievārēja teju 10 km garo ceļojuma maršrutu, bija tikai piecus gadus vecs.

Bet iesākumā projekta vadītāja Iveta Piese iepazīstināja ar to, kādēļ vairāku nodarbību ciklam Abavas ielejas dabas parkā dots tieši tāds nosaukums – «Mūsu mājas dabas parks». Tas esot tādēļ, ka lielākā daļa no sanākušajiem dzīvojot Kandavas, Sabiles pusē, tātad dabas parkā. Un profesors vēl piebilda, ka dabas parks esot ļoti labs veidojums, jo tas esot domāts cilvēkiem. Kāds par to rūpējoties un kāds to gribot arī apskatīt. Viņaprāt, Latvijā esot pārāk daudz liegumu. Un ja kādai vietai dabā tiekot uzlikts statuss ”liegums”, tad īsti neesot saportams, kurš no tā gūstot labumu…

Lasīt visu ziņu
back to top