Zālāju atjaunošana Abavas senlejā

30.08.2017

Tiekoties ar iedzīvotājiem, viena no visvairāk apspriestajām problēmām, ir pļavu aizaugšana ar krūmiem – pazūd skaistie ierastie skati uz Abavas upes ieleju. Projekta “Dabas aizsardzības plāna ieviešana Abavas senlejā” mērķis ir īstenot dabas parka “Abavas senleja” teritorijas apsaimniekošanas ilgtermiņa mērķi – saglabāt dabas parka ainavisko un kultūrvēsturisko vērtību, kā arī bioloģisko daudzveidību, uzlabojot mežu, zālāju, purvu un saldūdens, atsegumu biotopu kvalitāti un, veicinot daudzveidīgās augu, putnu bezmugurkaulnieku, sikspārņu un citu sugu, kā arī to dzīvotņu saglabāšanas ilglaicību, vienlaikus nodrošinot arī izglītošanas un audzināšanas funkciju izpildi, teritorijas attīstību un iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanos.

Dabas parka “Abavas senleja” dabas aizsardzības plānā izvirzīti teritorijas apsaimniekošanas mērķi turpmākajam divpadsmit gadu periodam, nosakot konkrētus darba uzdevumus un veicamos pasākumus. Dabas aizsardzības plāna izstrādes laikā tika ņemts vērā teritorijas pašreizējais stāvoklis, pastāvošie draudi teritorijai raksturīgas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un citi faktori.

Lasīt visu ziņu

Cenu aptauja

31.07.2017

Biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs” līdz 17.08.2017. veic cenu aptauju projekta “Dabas aizsardzības plāna ieviešana Abavas senlejā”, nr.1-08/45/2017 aktivitātei:

Potenciāli vērtīgo atklāto aizsargājamo zālāju atjaunošana un apsaimniekošana, koku un krūmu ciršana un pļaušanas atsākšana zālājos Talsu novadā, Sabiles pilsētā, pašvaldībai piederošajos īpašumos, kadastra nr.88130040057 un 88130050142, kopā 35 ha.

Darbu veikšanas laiks no 01.08.2017. līdz 31.03.2018..

Sīkāka informācija  https://www.lvafa.gov.lv/publiskie-iepirkumi/aktualie-iepirkumi  vai  rakstot aiac@inbox.lv.

Projektu “Dabas aizsardzības plāna ieviešana Abavas senlejā” finansē Latvijas vides aizsardzības fonds, līdzfinansē Talsu novada pašvaldība, Kandavas novada dome, biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs”

Gidu apmācības semināri Abavas senlejā

06.06.2017

Biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs” aicina apgūt vides interpretācijas pamatus un kļūt par gidu savā uzņēmumā, pilsētā vai ciematā.

Pirmā apmācību diena 26.jūnijā no pl.13.00 līdz pl.18.00 viesnīcā “Kandava”, Sabiles ielā 3, Kandavā.

Vietu skaits ierobežots, tāpēc visi mācīties gribētāji aicināti pieteikties līdz 19.jūnijam pie Ivetas Pieses pa tel.28396830 vai e-pastā aiac@inbox.lv. Līdzdalības maksa par visu semināru ciklu 20 eiro.

Projekta “Vides interpretācija Abavas senlejā” mērķis ir apmācīt Abavas senlejas esošos un topošos tūrisma uzņēmumu darbiniekus un pakalpojumu sniedzējus par iespējām un veidiem, kā stāstīt par dabas parku un sava uzņēmuma apkārtni.

Kopumā paredzēti pieci apmācību semināri, kuros būs gan teorētiskās, gan praktiskās nodarbības zinošu un valstī atzītu vides interpretācijas speciālistu vadībā. Semināri notiks pirmdienās – 26.jūnijā 10.jūlijā, 24.jūlijā, 7.augustā, 14.augustā dažādās dabas parka “Abavas senleja” vietās.

Pasākumu mērķis ir veicināt iedzīvotāju un Abavas senlejas viesu izpratni par procesiem dabā, īpaši aizsargājamās teritorijas statusu, noteikumiem, kā arī rosināt iepazīt dabas un kultūrvēsturiskās vērtības Abavas senlejā. Apmācību semināra cikls orientēts uz tūrisma un pakalpojuma sfērā strādājošajiem uzņēmējiem un viņu darbiniekiem neatkarīgi no vecuma un iepriekšējās pieredzes un izglitības, lai veicinātu videi draudzīga dzīves veida popularizēšanu un apgūtu pamatprasmes un pamatzināšanas vides interpretācijā izmantojot resursus, ko piedāvā dabas parks “Abavas senleja”.

Projektu “Vides interpretācija Abavas senlejā” finansē Latvijas vides aizsardzības fonds.

Projekta vadītāja Iveta Piese

Abavas Senlejas ceļotāju dienas 27.-28 maijā

18.05.2017

abavas_celotaju_dienas_2017.jpgAtzīmējot 60 gadus kopš Abavas ielejas kā aizsargājamās teritorijas izveidošanas. Pasākumu programma:

27.maijā

11:00 – 16:00 – Kandavā pie autoostas – izzinošas spēles par dabu. Organizē Dabas izglītības centrs “Slītere”un Dabas aizsardzības pārvalde.

11:00 – 18:00 – SOT kajaku nobrauciens no Akmens tilta līdz Kandavas robežai. Cena 5,00 €/h (ja ņem uzreiz 7 laivas kolektīvi kopā, tad 1 laivai nobrauciens bez maksas pirmajai stundai). Piedāvā “Kurzemes laivinieks”.

27.-28. maijs -Kandavas novada svētki http://kandava.lv/notikumu_kal...

Lasīt visu ziņu

Sabile svinēs 100 gadus

28.03.2017

sabile_100_puteji.jpgPagājuši tieši 100 gadi, kopš 1917. gadā Sabile ieguva pilsētas tiesības. Par godu šim notikumam no šī gada 4. līdz 8. aprīlim Sabilē tiks rīkoti vairāki pasākumi.

Otrdiena, 4. aprīlis, būs nozīmīga ar to, ka Sabiles evaņģēliski luteriskajā baznīcā tiks iesvētīts Sabiles jaunais karogs, bet vakarā varēs vērot Sabiles foto projekcijas uz Sabiles Sinagogas sienas.

Turpmākajās dienās būs vairāki pasākumi gan bērniem, gan pieaugušajiem: Sabiles bērnu bibliotēkā bērni varēs uzzināt par to, kā bijis “Pirms 100 gadiem Sabilē”, sabilniece, etnomuzikoloģe Ieva Tihovska Sabiles kultūras namā pastāstīs par Latvijas folkloras krātuvi – kas tur glabājas un ko tur var atrast par Sabiles pusi, Sabiles bērnu dārza, Sabiles vidusskolas un Sabiles mūzikas un mākslas skolas audzēkņi kultūras namā sniegs koncertu, pilsētā tiks izlikti putnu būrīši, Sabiles kultūras namā notiks teātra izrāde “Baltais lācis – superzvaigzne” un noritēs pasākums “Es zīmēju dzejoli”.

Aprīlī pilsētā būs skatāmas vairākas izstādes: sabilnieces Martas Rakes-Lasmanes foto izstāde “Līdzība par kādu augli” (Sabiles kultūras namā), “Sabilnieku lietas ar stāstu” (Sabiles Lielajā bibliotēkā) un “Reiz senos laikos…” (Sabiles bērnu bibliotēkā).

Sabiles simtgades pasākumus sestdien, 8. aprīlī, noslēgs koncerts Sabiles kultūras namā “Loks virs mājām”, kurā piedalīsies vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sidrabi” no Rīgas, Māris Blāze no grupas “Jūrnkant'”, Anna Sēruma, Markuss Riva un “Piendevēja piedzīvojumi”, bet vakarā svētku dalībniekus priecēs svētku balle ar grupu “SBL”.

Projekta noslēgums seminārā Abava vieno

28.03.2017

b.jpgPiektdien, 31.martā pl.13.00 biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs” aicina uz projekta “Komunikācijas kanāls sadarbībai Abavas senlejā” pēdējo semināru “Abava vieno” biedrības birojā Kūrorta ielā 1b, Kandavā.

Galvenā tēma – jaunā komunikācijas kanāla www.facebook.com.abavavieno atklāšana. Aicināti pasākumu veidotāji, uzņēmēji un aktīvi cilvēki, lai iepazītos ar jauno iespēju popularizēt sevi un uzzināt par notikumiem, vietām un pasākumiem Abavas senlejā.

Dalība bez maksas.

Projektu “Komunikācijas kanāls sadarbībai Abavas senlejā” finansē Latvijas vides aizsardzības fonds, realizē biedriba “Abavas ielejas attīstības centrs”.

Dārzs un māja Abavas senlejas tēlam

01.03.2017

b.jpgViena no vislielākajām dabas parka “Abavas senleja” vērtībām ir ainava. Tajā iekļaujas gleznainās upju ielejas, meži un pļavas, kā arī viensētas un piemājas dārziņi. Idejas, iedvesmu ikvienam interesentam dos tikšanās ar Latvijas nacionālā botāniskā dārza direktoru Anreju Svilānu.

Seminārs “Dārzs un māja – Abavas senlejas tēlam” notiks otrdien, 14.martā pl.11.00 viesnīcā “Kandava”, Sabiles ielā 3, Kandavā.

Dalība un kafija bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās pa tel 28396830 vai aiac@inbox.lv.

Pl.15.00 turpināsim iepriekšējā seminārā aizsākto tēmu par dabas tūrisma produkta izveidi. Aicināti visi interesenti.

Seminārs notiks projekta “Komunikācijas kanāls sadarbībai Abavas senlejā” ietvaros. To finansē Latvijas vides aizsardzības fonds. Projektu realizē biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs”, vadītāja Iveta Piese.

back to top