Uz brīdi pazust dabā

27.12.2018

Tāds bija biedrības «Abavas ielejas attīstības centrs» aicinājums un piedāvājums visas sezonas garumā. Izrādās, ka tepat līdzās, netērējot līdzekļus dārgām aviobiļetēm un ekskursijām, ir tādas mazas “nekurienes“, kurās Latvijas dabas vērtības ir kārtīgi apslēptas un kuras bez eksperta palīdzības reizēm nav atrodamas.

Kā klintis lūkoja

Sestais un noslēdzošais pasākums šajā projektā, kas tapis ar «Latvijas vides aizsardzības fonda» atbalstu, bija pagājušajā nedēļas nogalē, 20. oktobrī. Iepriekš interesneti jau bija iespējuši pētīt sikspārņus Talsu pusē un izstaigāt Sabili, mācīties atpazīt augus purvā un izzināt dabas vērtības Imulas krastos, klausījušies dzeju un gleznojuši – daudz ko citu piedzīvojuši.

Lasīt visu ziņu

Noslēdzies projekts Tuvā nekuriene

14.11.2018

b.jpgSešos pasākumos ciklā “Tuvā nekuriene” iepazītas īpaši ainaviskas, īpaši aizsargājamas un ar radošiem cilvēkiem un stāstiem bagātas vietas dabas parkā “Abavas senleja” un dabas parkā “Talsu pauguraine”.  Projekta teritorija aptvēra trīs novadu teritorijas – Kandavas, Talsu un Kuldīgas.  Dalībnieki bija visdažādākā vecuma un no plašas apkārtnes – Rīga, Liepāja, Roja, Talsi, Tukums, Kandava, Sabile.

Katrā no pasākumiem bija iespēja iepazīt dabā redzamo uzklausot dažādu nozaru vides pētniekus, kā arī vietējos tradīciju un vēstures zinātājus. Pasākumu noslēgumā vienmēr bija kāds muzikāls/māksliniecisks priekšnesums.

 “Plaukstas lieluma pavasaris” notika 13.maijā Kandavā – iepazīta Kuršu pilskalna apkārtnes un Pūzurgravas bioloģiskā daudzveidība. “Vanagkalna mistērijas” notika 1.jūnijā Talsu un Mundigciema apkārtnē- iepazīta dabas resursu izmantošana, nakts dzīve  dabā, putnu un sikspārņu skaņas. “Ledus laikmeta pēdas” notika 13.jūlijā – iepazīta bioloģiskā daudzveidība, ieži un atsegumi Amulas upes lejtecē pie Kalnmuižas. “Čužu purva dārgumi”  notika 20.jūlijā Kandavā, Čužu purvā – iepazīta bioloģiskā daudzveidība un tās ietekme uz cilvēku. “Nakts Nekurienes vidū” notika 31.augustā Sabilē un tās apkārtnē – dabas un cilvēka līdzāspastāvēšana, vide kā iedvesmas avots. “Mežonīgā Abava” notika 20.oktobrī – iepazīta Abavas upes lejtece netālu no Kuldīgas, iežu atsegumi, ūdenskritumi un citas dabas vērtības Rendā.

Lasīt visu ziņu

Mežonīgā Abava

19.10.2018

Sestdien, 20.oktobrī paredzēts cikla “Tuvā nekuriene” noslēguma pasākums. Iepazīsim vietas dabas parkā “Abavas senleja”, kur cilvēki parasti nestaigā un kur daba slēpj gan smilšu atsegumus, gan skaistas rudens ainavas. Tiekmaies pl.10.00 pie Rendas kultūras nama. Dabā redzamo skaidros pētnieks Andris Grīnbergs, vides gids Māris Lācis un Līga Aukšmuksta.

Pasākuma noslēgumā Rendas kultūras namā uzstāsies mūziķis un dabas pasākumu organizētājs Enriko Podnieks.

Projektu “Tuvā nekuriene” finansē Latvijas vides aizsradzības fonds, līdzfinansē Kandavas novada dome, Talsu novada pašvaldība, biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs”.

Meklējot reto un skaisto

27.08.2018

Viens no dabas aizsardzības galvenajiem uzstādījumiem – vērtīgākais un skaistākais ir tieši dažādībā. Un, kad izvērtē cilvēka darbības un darbošanās ievērojamo ietekmi uz visu, kas apkārt, dabas sargu ņemšanās ap kādu apdraudētu, reti sastopamu sugu nemaz vairs tik pārspīlēta vai nepamatota nešķiet! Bet kā to retumu un īpašo pazīt? Ir jāiet dabā, jāatrod un jāiepazīst! To arī šosezon, iepriekš aizsākto tradīciju turpinot, dara «Abavas ielejas attīstības centrs» (ar «Latvijas Vides aizsardzības fonda» atbalstu), aicinot interesentus doties dabā kopā ar ekspertiem.

Uzmanību – radioaktīvās zivis!

Lasīt visu ziņu

Par informācijas un vides pieejamību Abavas senlejā

26.07.2018

Biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs” jūlijā uzsāk projekta “Informācijas un vides pieejamība Abavas senlejā”  ieviešanu. To finansē Latvijas vides aizsardzības fonds un Kandavas novada dome.

Projekta laikā tiks īstenotas aktivitātes, kas paredzētas dabas parka “Abavas senleja” Dabas aizsardzības plānā – samazināt antropogēno slodzi bioloģiski vērtīgos zālājos, veicināt informācijas pieejamību par dabas parku “Abavas senleja”, papildināt un uzturēt dabas parka infrastruktūru.

Viens no galvenajiem uzdevumiem ir informācijas stendu atjaunošana Čužu purva takā un stāvlaukumā. Apmeklētāju ērtībai paredzēts izvietot Čužu purva stāvlaukumā biotualetes.

Lai informācija par dabas parku būtu pieejama gan interneta lietotājiem, gan drukāto izdevumu cienītājiem, paredzēts atjaunot mājas lapas www.senleja.lv izskatu, papildināt to ar noderīgu informāciju par dabas parku “Abavas senleja”, kā arī paredzēts izdot ceļvedi pa Abavas senleju.

Visa projekta laiku līdz pat nākamā gada oktobrim turpināsies biedrības agrākajos gados izveidoto dabas taku uzturēšanas darbi – tiks izvietotas norādes, atjaunoti pakāpieni, novākti pār takām pārkritušie koki un iznīcināti latvāņi taku maršrutā un gar Imulas upi.

Sekojiet līdzi biedrības aktivitātēm sociālajos tīklos – www.facebook.com/abavavieno.

Projekta vadītāja Iveta Piese

28396830

Tuvā nekuriene - izpēte turpinās

30.06.2018

Projekta “Tuvā nekuriene” nākamie pasākumi Abavas senlejas dabas parkā “Ledus laikmeta pēdas” 13.jūlijā un “Čužu purva dārgumi” 20.jūlijā.

13.jūlijā pl.18.00 tiekamies Kalnmuižas pilī, Kandavas novadā. Kopā ar botāniķi Agnesi Pried un ģeogrāfu Ivaru Strautnieku iepazīsim maz zināmo Amulas upes ieleju, savas sajūtas izteiksim krāsās, nobeigumā baudīsim zupu pie ugunskura. Kopīga dziedāšana ar “Austras bērnu” Daci Meizeri. Dalība bez maksas.

20.jūlijā pl.18.00 tiekamies stāvlaukumā pie Čužu purva takas. Dabas dārgumus palīdzēs atklāt botāniķe Agnese Priede un kukaiņu pētnieks Vldemārs Spuņģis. Noslēgumā cienasts atpūtas vietā. Dabas iedvesmotu dzeju lasīs aktieris Kaspars Znotiņš. Dalība bez maksas.

Projektu “Tuvā nekuriene” finansē Latvijas vides aizsardzības fonds, līdzfinansē Kandavas novada domes, Talsu novada pašvaldība. Realizē biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs”.

Nakts ar putniem un sikspārņiem

29.05.2018

Projekta “Tuvā nekuriene” ietvaros turpinām iepazīt īpaši aizsargājamās dabas teritorijas un iepazīt it kā tepat tuvu esošus un tai pašā laikā maz zināmas vietas.

Piektdien, 1.jūnija vakarā no Talsu tautas nama dosimies pārgājienā uz Talsu pauguraines dabas parku. Tas atrodas pie Talsu pilsētas robežām. Maršrutā iepazīsimies ar derīgo izrakteņu ieguvi Talces karjeros Mundigciemā.

Turpinājumā klausīsimies putnu dziesmās kopā ar ornitologu Ritvaru Rekmani un dosimies iepazīt dabas parku vēl tuvāk.  Vanagkalna apkārtne ir dažādu teiksmu apvīta un tās palīdzēs atklāt vietējie cilvēki, kas par tām zina vairāk.

Lasīt visu ziņu
back to top