Izved mammu pastaigāt

12.05.2014 kur : Vītiņi, telšu vietas

agnese_priede_stasta_par_augiem.jpg11.maija svētdienas rīts pulcēja telšu vietā ” Vītiņi”  vairāk kā 30 kājāmgājējus no Matkules pagasta, Jaunpagasta, Rīgas, Ķemeriem, Pastendes un Kandavas.  Bija daudz bērnu, kas uz šo pasākumu ” Izved mammu pastaigāt!” bija patiešām atveduši ne tikai mammu, bet arī tēti un brāļus, māsas.

Visus laipni sagaidīja telšu vietas ” Vītiņi”  saimniece Aija Kārņupa. Pēc savstarpējas  iepazīšanas pārgājiens varēja sākties. Projekta ” Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” vadītāja Iveta Piese iepazīstināja ar veicamo maršrutu. Tālāk kopā ar vides eksperti Agnesi Priedi tika izpētīts ik solis Imulas takā. Kamēr lapas nav saplaukušas, ikviena platlapu meža puķīte steidz uzziedēt un nogatavināt sēklas. Pārgājiena dalībnieki uzzināja gan augu nosaukumus, gan smaržu un pat garšu.

Imulas krasti vienmēr pārsteidz. Arī šoreiz bija jauni bebru darbi un jauni zemes nogruvumi jeb rusumi.

printēt

Par projktu Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā

05.05.2014

b.jpgProjektu „ Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” īsteno biedrība „ Abavas ielejas attīstības centrs”. Tā mērķis ir veidot iedzīvotāju izpratni par bioloģisko daudzveidību dabas parkā Abavas senlejā, veicināt iemaņu un prasmju veidošanos aktīvai atpūtai dabā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā.

Visi pasākumi paredzēti kā semināri dabā, izmantojot dabas parka Abavas senleja ainavu, reljefu un citus pieejamos resursus, ejot ar kājām kopā ar zinošiem pavadoņiem un popularizējot aktīvu dzīves veidu – tieši iešanu ar kājām, mācoties saudzīgu attieksmi pret dabu, neatstājot aiz sevis atkritumus, pamanot un ievērojot zīmes dabā, uzzinot vairāk par augiem un dzīvniekiem, upju ielejām, klintīm, nogruvumiem, akmeņiem, kultūras un vēstures pieminekļiem un vietējās nozīmes interesantiem objektiem. Pasākumos tiks izmantoti vietējo iedzīvotāju stāsti un pieredze, leģendas, vietvārdi un dziesmas.

Lasīt visu ziņu

Pavasara kājāmgājēju dienas Abavas senlejā

24.04.2014

b.jpgVai esi kājām nostaigājis ceļu no Kandavas līdz Sabilei?

Un reibā vērojis, cik saule dāsni te visam pāri gaismu lej?

Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā

1.maijā –

Pārgājienu un tūrisma sezonas atklāšana ar nedaudz militāru piesitienu – „Paņem savus alvas zaldātiņus…”kopā ar vides gidu Māri Lāci.

Pulcēšanās pl. 11:00 pie Sabiles Tūrisma informācijas centra.

Vēlamais dresskods – tūrists, ņemiet līdzi bleķa krūzītes.

Maršruta garums – apmēram 4 kilometri ar atgriešanos sākumpunktā.

Piedalīšanās bez maksas.

11.maijā –

Pārgājiens ar devīzi „Izved mammu pastaigāt!” pa gleznainajiem Imulas upes krastiem, kalniem un lejām kopā ar vides eksperti Agnesi Priedi un vides gidi Ivetu Piesi.

Pulcēšanās pl.11.00 telšu vietā „Vītiņi” pie Imulas upes ietekas Abavā.

Apģērbs laika apstākļiem piemērots, kājās botes vai zābaki, ņemiet līdzi ūdens pudeli, sviestmaizes un kādu saldumiņu spēku atjaunošanai.

Maršruta garums 5 līdz 10km…atkarībā no izturības, ar atgriešanos sākumpunktā.

Piedalīšanās bez maksas.

Pārgājienos bērni nāk kopā ar pieaugušajiem.

Vairāk informācijas pa tel.28396830.

Projektu „Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” finansē

Latvijas vides aizsardzības fonds, Kandavas novada dome, Sabiles un Abavas pagasta pārvalde unbiedrība „ Abavas ielejas attīstības centrs”.

Vajadzīgi projekta vadītāji

14.04.2014

Sadarbībā ar Nodarbinātības Valsts aģentūru arī šajā gadā aicinām apgūt darba pieredzi jauniešus- bezdarbniekus vecumā līdz 24 gadiem.

Biedrība ” Abavas ielejas attīstības centrs”  šajā gadā realizē vairākus projektus, kuri saistīti ar dabas parka vides uzturēšanu un infrastruktūras atjaunošanu. Iepriekšējā pieredze nav obligāta. Svarīga vēlme darīt. Sadarbība iespējama līdz pat sešiem mēnešiem un par katru mēnesi ir paredzēta stipendija 90 eiro apmērā nezaudējot bezdarbnieka statusu. Interesanti, ka šo statusu var iegūt arī dienas nodaļas studenti un arī  jaunieši, kas nekad nav strādājuši.

Lai uzzinātu vairāk- jautājiet Tukuma NVA vai biedrības valdes priekšsēdētājai pa tel.28396830.

Abavas senlejas ziņas kājāmgājējiem

09.04.2014

kajamgajeju_zinas_kurzemes_radio.jpgTurpmāk līdz pat rudenim katru piektdienu pl.9.30 Kurzemes radio  klausieties Abavas senielejas ziņas kājāmgājējiem.

Abavas ielejas talka

01.04.2014

Uz tradicionālo Abavas ielejas sakopšanas talku būsiet gaidīti 2014.gada 6.aprīlī.

Pulcēšanās pl.10.30 pie biedrības biroja ēkas, kur ir arī Kandavas tūrisma informācijas centrs un autoosta. Lūgums iepriekš pieteikties pa tel.28396830, lai nodrošinātu kopīgu transportu uz talkas vietām

Šogad nepieciešams attīrīt jaunizveidotās pastaigu un pārgājienu takas pie Abavas un Imulas upēm no rudens un ziemas vējos kritušajiem kokiem un zariem.

Pl.11.00 tie, kas brauc paši ar savu transportu, būsiet gaidīti atpūtas kompleksā ” Zviedru cepure” vai pie Buses pilskalna vai pie viesu mājas ” Romances” .

Talkas noslēgums ar cienastu paredzēts atpūtas kompleksā ” Zviedru cepure”.

Talka notiek LVAFA atbalstītā projekta ” Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” pasākumu ietvaros.

Taka uz Vecajiem Ozolājiem

25.12.2013

2013_12_19_2468.jpgDažas dienas pirms Ziemassvētkiem ir pabeigti darbi projekta  „Biotopu aizsardzības pasākumi Abavas senlejas dabas takās”, kurš guvis atbalstu Latvijas Vides aizsardzības fonda projektu konkursā vadlīnijā „Dabas un bioloģiskās daudzveidības aizsardzība, t.sk. dabas kapitāla izpratnē” pēdēja posmā – Ozolāju takā pie Mācītājmājas.

Mācītājmāja ir Kandavas ev. luteriskās draudzes īpašums. Ēka ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. To cēlis mācītājs Karls Bernhards Beckers no 1835. līdz 1837.gadam. Ievērojamākais no 20.gs. mācītājiem, kas dzīvojis muižā, ir Rihards Zariņš. Viņš bijis aktīvs Kandavas sabiedriskās dzīves organizētājs, mīlējis pastaigāties pa apkārtni un dabas iedvesmots sarakstījis mīlas dzejoļus, kas izdoti krājumā ” Vēli ziedi”.

Lasīt visu ziņu galerija (14)
back to top