Par kurzemes Šveici tūrisma izstādē

26.01.2015

abavas_senleja_skats_no_greilu_kalna.jpgIepazīsti Abavas senleju – Kurzemes Šveici

Tūrisma izstādē „Balttour 2015” no 6. līdz 8. februārim visi kam patīk ceļot un iepazīt jaunas vietas ir aicināti paviesoties Kurzemes Šveices stendā, kuru pārstāvēs – Kandava, Sabile un dabas parks „Abavas senleja”, lai nesteidzīgi iepazītos ar vienu no ainaviski skaistākajiem tūrisma maršrutiem Kurzemē.

Abavas senleja ir gleznaina vieta ar senatnīgām mazpilsētām – Kandavu un Sabili, kurā ir interesants un bagātīgs tūrisma piedāvājums. Trīs dienu garumā Kandavas un Sabiles tūrisma speciālisti, uzņēmēji, un mūziķi reklamēs abas šarmantās mazpilsētas, abus novadus un dabas parku „Abavas senleja”. Stendā izstādes apmeklētāji tiks aicināti iepazīt un izbaudīt Kurzemes Šveici. Popularizēsim, šai pusei raksturīgos gardumus – vīngliemežus, Kandavas ozolzīļu kafiju, tradicionālo putru – svilpeni, „Saltuma” izsmalcinātos konditorejas izstrādājumus, gardos „Kangaru” augļu un ogu našķus, tūrisma un atpūtas centra „Plosti” piedāvātos latviešu un brazīļu ēdienus. Protams, neiztikt bez Abavas senlejas vīnu baudīšanas! Šajās dienās stendā varēsiet nogaršot ģimenes vīna darītavas „Abavas” vīnus, Aināra Bērziņa darītos mājas vīnus, īpašo Sabiles Vīna kalna vīnogu vīnu, Sabiles Sidra aromātiskos dzērienus un jaunumu – Zemītes puses saimniecības „Tēviņi” vīnus. Tās visas ir Abavas senlejas garšas, kuras aicinām iepazīt. Kopā ar Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja vadītāju, tēlnieku Ojāru Arvīdu Feldbergu interesenti varēs piedalīties akmens stādīšanas rituālā. Balvas „Kurzemes gids 2013” ieguvējs Māris Lācis vedīs teatralizētā ekskursijā pa Abavas senleju. Dabas un tūrisma projektu vadītāja Iveta Piese („Abavas ielejas attīstības centrs”) iepazīstinās ar jaunajiem kājāmgājēju maršrutiem. Par muzikālo skanējumu sestdien rūpēsies dziedātāja Arta Jēkabsone, ģitāriste Māra Bula (džeza noskaņās) un Sabiles muzikanti – Iveta Sēruma un Vilnis Bumbieris. Tas viss trīs dienu garumā „Balttour 2015”.

„Balttour 2015” ir Baltijā lielākais tūrisma notikums, kas šogad norisināsies jau 22. reizi. Izstāde vienkopus pulcē labākos nozares profesionāļus un ik gadu atklāj jauno tūrisma sezonu reģionā. Ikviens interesents ir aicināts baudīt izstādes lielisko atmosfēru, uzzināt karstākos jaunumus un iegādāties izdevīgākos ceļojumus Latvijā, Baltijā un visā pasaulē!

Lai pļavas atkal būtu pļavas

09.01.2015

b.jpgLai Abavas senleja neaizaugtu ar krūmiem un lai ikviena acis priecētu ielejai tik raksturīgā ainava, kurā ir gan pati Abavas upe, gan pļavas, meži un rūpīgi kopti lauki, 2014.gadā biedrība ” Abavas ielejas attīstības centrs”  realizēja projektu “Bioloģiski vērtīgo zālāju atjaunošana Abavas senlejas dabas parkā”. Projektu finansēja Latvijas vides aizsardzības fonds un Abavas ielejas attīstības centrs.

Projekts tika realizēts īpašumā ” Drubazas” Abavas pagastā, Talsu novadā un īpašumā ” Ķempju Kutes” Matkules pagastā, Kandavas novadā. Kopumā no krūmiem un kokiem atbrīvoti 6.32 ha pļavu un 1.22 ha platībā veikta pirmreizējā zālāju pļaušana. Rezultāts būs labāk pamanāms pavasarī, kad sāksies tūrisma sezona un ikviens Abavas ielejas apmeklētājs varēs atkal priecāties par atjaunoto ainavu ejot pa Drubazu botānikas taku un pastaigājoties pa Mīlestības taku pie atpūtas kompleksa Zviedru cepure.

Lasīt visu ziņu

Pārgājiens no Kandavas līdz Sabilei 29 novembrī

21.11.2014

b.jpgŠī ir tā reize, kad vari izdarīt kaut ko, ko nekad agrāk neesi darījis. Ejam!

Kurp jāiet?  Pa Kurzemes Šveici no Kandavas līdz Sabilei!

Cik tālu tas ir? Tikai dažas stundas labā kompānijā.

Tikšanās vieta – Kandavas autoosta.

Kad? sestdien, 29.novembrī

Cikos? Plkst.11.00.

Apģērbs – jo košāks, jo labāks – laika apstākļiem piemērots un uz ceļa pamanāms.

Līdzi jāņem kaut kas dzerams un kaut kas ēdams mazajā mugursomā.

Garantēts piedzīvojums, agrāk neredzētas vietas, skaistas ainavas Abavas senlejā, sirsnīgi ceļabiedri…

…un karsta zupa noslēgumā.

No Sabiles uz Kandavu būs autobuss.

Vairāk informācijas pa tel.28396830 – Iveta.

Projektu ” Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā” atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Kandavas mācītājam un dzejniekam Rihardam Zariņam 125

19.11.2014

kandavas_macitajmuiza.jpgBūsiet mīļi gaidīti trešdien, 26.novembrī dzejnieka un mācītāja Riharda Zariņa 125.dzimšanas dienai veltītajā pasākumā un viņa dzejoļu izlases ” Vēli ziedi” grāmatas prezentācijā.

Pl.13.00 – piemiņas brīdis Vimbužu kapos.
Pl.14.00 – atceres pasākums Kandavas novada muzejā un dzejoļu izlases grāmatas prezentācija.

Biedrība ” Abavas ielejas attīstības centrs” pateicoties Kandavas novada iespēju fonda atbalstam sadarbībā ar Kandavas novada muzeju ir atlasījusi skaistākos dzejoļus no Kandavas ev.lut.draudzes mācītāja Riharda Zariņa 1938.gadā izdotā krājuma ” Vēli ziedi”, lai sagatavotu un izdotu nelielu izlasi. Dzejoļi veltīti mīlestībai un stāsta arī par Mācītājmuižas apkārtni, tādēļ viegli saprotami ikvienam lasītājam.

Rihards Zariņš ir dzimis 1889.gada 26.novembrī un kā mācītājs kalpojis Kandavas ev.lut. draudzē, bijis aktīvs sabiedriskās dzīves organizētājs un dalībnieks, bijis vislatvijas skautu organizācijas mācītājs un arī skautu himnas ” Būsim modri!” teksta autors, daudz ceļojis, bijis cilveku iemīļots un cienīts. Visu savu kalpošanas laiku dzīvojis Mācītājmuižā līdz pat savai nāvei 1942.gadā. Apbedīts netālu esošajos Vimbužu kapos.

Lasīt visu ziņu

Cildens mans novadiņš Abavas senlejā

14.11.2014

b.jpgTrešdien, 12.novembrī valsts svētku svinību noskaņā notika tradicionālais Kandavas novada vispārizglītojošo skolu audzēkņu konkurss ” Cildens mans novadiņš”, kura iniciators ir Kandavas novada izglītības pārvalde, bet pasākuma dvēsele- pārvaldes metodiķe Liene Šnikvalde. Šogad konkursā piedalījās 8.-9.klašu audzēkņi. Konkurss bija arī viena no  biedrības ” Abavas ielejas attīstības centrs” projekta ” Kājāmgājēju dienas Abavas senlejā”  akcijām.  

Katrai komandai bija iepriekš jāizstaigā kāda no daudzajām Abavas senlejas dabas parka takām, jāatrod tajā jauniešuprāt interesanti objekti, informācija par tiem. Tā kā iepriekš nekāda cita papildus informācija par to, kas tad ir nozīmīgākie objekti takās, netika dota, tad šie objekti bija ne tikai jāierauga, bet arī kaut kā jānosauc. Kājāmgājēju dienu vadmotīvs ir īpašā dziesma, kurā ir vārdi: ” Vai esi kājām nostaigājis ceļu no Kandavas līdz Sabilei?”. Jaunieši savās prezentācijās parādīja ne tikai takās atrasto, piedzīvoto, bet arī to, kā viņi pārgājiena laikā dziedājuši šo dziesmu.

Lasīt visu ziņu

Vides gidi tiksies Abavas senlejā

19.10.2014

b.jpgPiektdien, 24.oktobrī  Abavas senlejā notiks ikgadējā Latvijas vides gidu asociācijas biedru un citu vides izglītībā ieinteresētu cilvēku tikšanās. Kā ierasts- tā būs praktiska pieredzes apmaiņa, līdzdalība un darbošanās visas dienas garumā seminārā ” Vides interpretācija Abavas senlejā”. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pulcēšanās no pl.10.30 līdz 11.00 biedrības ” Abavas ielejas attīstības centrs” birojā Kandavā, autoostas ēkā, blakus Kandavas tūrisma informācijas centram. Var braukt ar savu auto un var braukt ar autobusu no Rīgas vai Kuldīgas vai Ventspils puses.

Programmā:
Satikšanās kafija.
Kandava- daba ienāk pilsētā. Vides interpretācija pa Kandavas pilsētu kā daļu no Abavas senlejas kopā ar vides gidi Ivetu Piesi.
Turpinājumā pārbrauciens ar personīgajiem auto – kooperējoties- uz viesu namu ” Romance”. ( ap 10km)

Lasīt visu ziņu

Rudens talka Čužu purvā

24.09.2014

ziedozs_cuzu_krums.jpgLatvijas Dabas fonds un Abavas ielejas attīstības centrs svētdien, 28. septembrī aicina uz rudens talku dabas liegumā „Čužu purvs” netālu no Kandavas. Talkas laikā iecerēts no dabiskajiem zālājiem izvākt nopļautās krūmu atvases un iepazīt Čužu purvu rudenī.

Dabas lieguma „Čužu purvs” īpašās dabas vērtības ir dabiskie zālāji, kuru pastāvēšanu gadu desmitiem un pat simtiem nodrošinājusi noganīšana. Saimnieciskajai darbībai nenotiekot, zālājiem draud aizaugšana ar krūmiem, apdraudot dabisko dzīvotņu izzušanu daudzām augu un bezmugurkaulnieku sugām. Tāpēc ar VAS „Latvijas valsts meži” Zemgales mežsaimniecības palīdzību ik gadu lieguma teritorijā notiek krūmu atvašu izciršana. Talkas ietvaros paredzēts izcirstās atvases novākt un sakraut kaudzēs, lai vēlāk tās lieguma apsaimniekotāji varētu sadedzināt.

Lasīt visu ziņu
back to top